Novo lijecenje Dišenove miopatije

Gowersov manevar
Gowersov manevar

Grupa americkih naucnika je otkrila novi nacin lijecenja jednog od oblika distrofije mišica – Dišenove miopatije, uz pomoc ljudskog proteina “biglikana”.

Istraživanje, objavljeno u casopisu Nacionalne akademije nauka (Proceedings of the National Academy of Sciences), pokazalo je da ta terapija može u velikoj mjeri usporiti mišicna oštecenja izazvana Dišenovom miopatijom.

Naucnici su došli do tih rezultata obavivši istraživanje na miševima sa istom genskom mutacijom kao i djeca oboljela od tog, najcešceg oblika distrofije mišica. Ono je pokazalo da su miševi lijeceni proteinom sporije gubili snagu od onih koji nisu lijeceni.

Sada je, medjutim, kako su istakli naucnici, potrebno obaviti ispitivanja i na ljudima, kako bi se utvrdilo da li ta terapija može da poboljša uslove života velikog broja pogodjenih pacijenata.

Dišenova miopatija poga?a jednog na 3.500 djecaka u svjetu. To je genska mutacija koju karakteriše nemogucnost proizvodnje proteina “distrofina” koji obicno omogucava mišicima da podnesu napor.

Dugorocno gledano, Dišenova miopatija dovodi do degeneracije mišicnih vlakana.

Opširnije o Dišenovoj miopatiji

2 Responses to Novo lijecenje Dišenove miopatije

  1. jel postoji lek za mijopatiju

  2. I read a lot of interesting posts here. Probably you spend
    a lot of time writing, i know how to save you a lot of time, there is an online tool that
    creates high quality, google friendly articles in seconds, just type in google
    - laranitas free content source

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>