Novi koronavirus (COVID-19)

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 31. decembra/prosinca 2019. godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluca nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei u Kini. Pacijenti su pokazivali simptome povi┼íene tjelesne temperature, ote┼żanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna upala pluca. Identificiran je novi koronavirus (COVID-19) koji prije nije izazivao bolest kod ljudi.

Koronavirusi su velika obitelj virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju medju ┼żivotinjama, ukljucujuci deve, macke i ┼íi┼ími┼íe. Rijetko koronavirusi koji cirkuliraju medju ┼żivotinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi, kao ┼íto se dogodilo s MERS-om (Middle East respiratory syndrome) i SARS-om (Te┼íki akutni respiratorni sindrom).

Nakon toga, zapocela je epidemija koja je zahvatila i druge dijelove Kine, a identificiraju se i slucajevi izvan Kine, u nekoliko zemalja Azije, ali i u Australiji, Evropi i  Sjevernoj Americi. Prvi slucajevi u Evropi potvrdjeni su u Francuskoj 24. januara 2020. godine. Situacija se mijenja svakodnevno, a vi┼íe mo┼żete saznati na ovom LINKU Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Generalni direktor SZO je 30. januara 2020. godine proglasio epidemiju novog koronavirusa vanrednim javnozdravstvenim dogadjajem od medjunarodnog znacaja. Dan poslije, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj za┼ítiti, formiran je Krizni ┼ítab/sto┼żer Federalnog ministarstva zdravstva za poduzimanje mjera za┼ítite stanovni┼ítva od novog koronavirusa (COVID-19), a potom i krizni ┼ítabovi kantonalnih ministarstava zdravstva.

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH te kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, kao i Granicnom policijom BiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH intenzivno koordinira i provodi mjere u cilju ranog otkrivanja eventualnog slucaja bolesti izazvane novim koronavirusom, a u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Nadle┼żne institucije u Federaciji BiH su u stalnom kontaktu u cilju provodjenja pojacanog epidemiolo┼íkog nadzora, te se prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

 

IZVOR: Ministarstvo zdravstva FBiH

You must be logged in to post a comment Login