Saniran prijelom natkoljenice kod motocikliste. Nastavljena uspješna saradnja Opce bolnice „Abdulah Nakaš“ iz Sarajeva i Kantonalne bolnice Goražde

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ismet Gavrankapetanovic

Foto: Avaz

Još jedan komplicirani operativni zahvat u sali Kantonalne bolnice u Goraždu izveo je prof. dr Ismet Gavrankapetanovic, sa kolegama Seminom Becirbegovicem i Elvinom Catovicem.

Stariji prijelom natkoljenice, koji je ranije neuspješno lijecen, saniran je tokom operacije koja je trajala oko tri sata. 

– Radilo se o komplikaciji ranijeg prijeloma natkoljenice kod jednog motocikliste koji je operisan prije oko godinu i po dana u drugoj ustanovi. Pacijent se dobro osjeca i trenutno je smješten u intenzivnoj njezi bolnice. Mislim da ce daljnji put i oporavak ici željenim tokom – pojasnio je dr Catovic.

Specijalista ortopedije Semin Becirbegovic istice da nakon operacije pacijenta ocekuje duže lijecenje.

– Drago nam je što je ovaj pocetni korak uspješno mogao biti obavljen ovdje u Goraždu i da pacijent nije morao da ide u Sarajevo ili inostranstvo, nekad i u centre sumnjivog kvaliteta – dodaje Becirbegovic.

Da se pacijenti poštede bespotrebnih putovanja i dodatnih stresova i umora, ali i da se reduciraju troškovi lijecenja pacijenata iz BPK, cilj je nedavno uspostavljene saradnje izmedju sarajevske Opce i goraždanske Kantonalne bolnice. Prema rijecima profesora Gavrankapetanovica, saradnja ovih ustanova podržana je od njihovih rukovodstava i Ministarstva zdravstva BPK.

– Naš cilj je da ovdje educiramo kadar, da podižemo mlade ljekare, jer ovo podrucje je vrlo deficitarno i vrlo nam je važno da educiramo što veci broj mladih ortopeda. Nama je želja da ovo bude medicinski centar regije koji ce pokrivati ne samo BPK, vec i susjedne gradove, da ovdje dolaze i pacijenti iz RS i Srbije bez obzira na granice entiteta i država – istakao je prof dr Ismet Gavrankapetanovic.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Izvor: AVAZ

You must be logged in to post a comment Login