Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Na prvi dan proljeca obiljeĆŸava se Medjunarodni dan osoba s Downovim sindromom. Upravo danaĆĄnji datum 21. oĆŸujak predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Downovim sindromom.

Ujedinjeni Narodi su 10. studenoga 2011. godine prihvatili predloĆŸenu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. oĆŸujka obiljeĆŸava kao Medjunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day). Ova je odluka jedan od kljucnih koraka u kampanji svjetskih razmjera kojom se ĆŸeli svrnuti pozornost na zaĆĄtitu prava osoba s Down sindromom.

Unatoc njihovoj sve vecoj prihvacenosti u druĆĄtvu u zadnjih cetrdesetak godina, osobe s Down sindromom joĆĄ uvijek bivaju diskriminirane i suocene s predrasudama kad je rijec o obrazovanju i samostalnom ĆŸivotu te su cesto prisiljene ĆŸivjeti u institucijama u neadekvatnim uvjetima.

Ć toviĆĄe, u nekim se zemljama pokrecu ili su vec pokrenute inicijative kojima se ĆŸeli ozakoniti automatski prekid trudnoce ukoliko se u prenatalnim ispitivanjima pokaĆŸe da je rijec o djetetu s Down sindromom. Ovo je zabrinjavajuci trend koji roditeljima oduzima pravo da sami donose odluke.

Simbol dana sindroma Down su ĆĄarene carape. To je jednostavan i zabavan nacin ukazivanja na razlicitost.

O sindromu Down

Prosjecno jedno od 650 sve novorodjene djece radja se sa sindromom Down, kromosomskim poremecajem koji nastaje uslijed viĆĄka jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremecaj sprecava normalan fizicki i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogreĆĄno razvrstavanje kromosoma tijekom stanicne diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nadje viĆĄak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”.

Zbog izgleda lica (kose oci) osobe sa Downovovim sindromom nazivaju se i mongoloidima. Ime je dobio po britanskom naucniku John Langdon Downu  koji ga je opisao 1866 godine.
Downov sindrom je nemoguce izlijeciti. Svake godine cine se veliki koraci u identificiranju gena na 21. kromosomu koji uzrokuju karakteristike Sindroma Down. Danas su znanstvenici cvrsto uvjereni da ce u buducnosti, napretkom genetike i istraĆŸivanjem ljudske DNK biti moguce poboljĆĄati, ispraviti ili sprijeciti mnoge probleme povezane s Down sindromom.

Sindrom Down pogadja sve rasne skupine i moĆŸe se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili nacin ĆŸivota. Upravo to je pokazatelj toga da se se svakome moĆŸe dogoditi i da to nipoĆĄto nije razlog za poniĆŸavanje ili diskriminaciju covjeka u bilo kojoj ĆŸivotnoj situaciji. Osobe sa Downovim sindromom i njihovi bliĆŸnji ne traĆŸe niĆĄta posebno niti razlicito od onoga ĆĄto traĆŸe ostali.

Oni traĆŸe samo da budu jednako prihvaceni i ravnopravni u svojoj svakodnevnici pri obavljanju svojih rutina i odrĆŸavanju odnosa sa drugim ljudima.

Mila Colak

You must be logged in to post a comment Login