Uspostava dijaliznog centra u BPK do kraja godine

U povodu Svjetskog dana bubrega clanovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i resornog ministarstva danas su organizovali prijem za dijalizne pacijente iz ovog kantona. Ovom prilikom razgovarano je i o dijaliznom centru u Goraždu, cija uspostava kasni i pored potpisanih ugovora, ciji rokovi isticu ovih dana.

Enver Kodžaga, dijalizni pacijent osjetio je svu težinu lijecenja van kantona.

– Teško je putovati od Goražda do Sarajeva a ja to cinim vec sedam godina. Uspostava dijaliznog centra u Goraždu bi nama vjerovatno i produžila život i dobro bi došla buducim generacijama, jer se broj dijaliznim pacijenata stalno povecava – istice Kodžaga.

U ministarstvu zdravstva i Kantonalnoj bolnici Goražde uvjeravaju da ce projekat biti doveden do kraja u ovoj godini.

– Nema nikakvog opravdanja zašto mi ovdje nemamo hemodijalizni centar. Svi neophodni koraci za njegovu uspostavu su uradjeni i na tome je radio implementacioni tim. S obzirom na to da su bolnici prebacena namjenska sredstva, insistiram na tome da edukacija krene što prije. Smatram da ne postoji nijedan razlog za odugovlacenje jer paralelno se može uraditi sve ostalo za konacnu uspostavu centra – istakla je resorna ministrica Sabira Bešlija.

Da se radi na uspostavi dijaliznog centra potvrdila je i Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

– On ce ubrzo biti uspostavljen. Nije lako, ali su sve pripreme obavljene. Edukacija našeg srednjeg medicinskog kadra, dvije medicinske sestre i jednog doktora kojeg imamo, od dva potrebna, pocinje u aprilu. Raspisali smo konkurs za nefrologa ali niko se nije javio. Uglavnom, radimo sve kako je propisano po Pravilniku za hemodijalizni centar. Ništa nije moglo mimo zakona – kazala je Kamenica.

I danas, nakon sastanka u Vladi, grupa pacijenata prevalila je nove trocifrene kilometre jer dijalizu ne mogu obaviti u Goraždu. Trenutno u BPK ima od 12 do 15 dijaliznih pacijenata koji na lijecenje odlaze u Sarajevo.

Svjetski dan bubrega je inicijativa Medjunarodnog društva nefrologije i Medjunarodne Federacije bubrežnih fondacija koji se obilježava svakog drugog cetvrtka u trecem mjesecu tokom godine, od 2006. Moto pod kojim se održava ove godine je “Zdravlje bubrega svima svugdje”.

(RTV BPK)

You must be logged in to post a comment Login