Zavod za javno zdravstvo BPK: Raste broj oboljelih od gripe

Apel gradjanima da obrate paznju na simptome i preporuka bolnici da ogranici posjete pacijentima

U BPK povecan je broj oboljelih od gripe koji je, prema procjenama Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, veci od prijavljenog.  

– Prijavljuju se akutne respiratorne bolesti i do sada je prijavljeno 150 pacijenata, od kojih 90 sa simptomima gripe. Obicno je taj broj znatno veci, s obzirom na zo da se svi oboljeli ne javljaju ljekaru – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bico.

Krajem novembra prošle godine 250 doza vakcina, namijenjenih rizicnim grupama, distribuirana je u Domove zdravlja, a iz Zavoda apeliraju na gradjane da obrate paznju na simptome.

– Oboljenje od virusa gripe ima teze simptome u odnosu na obicnu prehladu. Karakterizira ga povisena temperatura visa od 39 stepeni, glavobolja, bol u misicima i op?a slabost. Potrebno je odlezati i snizavati temperaturu, unositi mnogo tecnosti, izbjegavati okupljanja, a ukoliko temperatura traje duze, javiti se ljekaru. S obzirom na to da vec ima pacijenata kod kojih se, kao posljedica gripe, pojavila komplikacija u vidu upale pluca, danas smo Kantonalnoj bolnici Gorazde uputili i preporuku da se ogranice posjete bolesnicima – istakla je Bico.

Izvor: avaz.ba

You must be logged in to post a comment Login